Ősszel hajlamosabbak vagyunk a begubózásra, az elmúló nyár megtépázza jókedvünket, a rövid napok lehangolttá tesznek. Ilyenkor még a legállhatatosabb nőnek is eszébe jut a tutti recept, egy tábla csokival emelni az endorfin szintet, adni a boldogságnak.
A csoki áldásos hatását nem kell ecsetelni, ám legalább olyan jó szolgálatot tehet, ha nem megesszük, hanem kenhető arcmaszkot készítünk belőle, amivel bőrünket is felkészítjük a D-vitamin szegény hónapokra.
A 70%-os vagy ennél nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé, vagy a nyers kakaó kozmetikai csodaszer!
Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amire bőrünknek nap mint nap szüksége van:
- magas antioxidáns tartalma miatt semlegesíti a káros szabadgyököket, így azok nem károsítják a sejteket.
- a kakaó magas flavonol tartalma javítja a bőr megjelenését, fokozza a véráramlást, növelve ezzel a folyadékpótlást, a bőr megnyugszik, vitamin és ásványi anyaggal telítődik.
- az étcsokoládé A-, B12, B-komplex, D és E vitaminokat tartalmaz.
- ásványi anyag tekintetében sincs szégyellnivalója az étcsokoládénak, ugyanis réz, vas, mangán, magnézium és cink tartalma révén segíti a sejtnövekedést, javítja a szövetet, segíti a tápanyagok felszívódását.
Ahhoz, hogy az arcmaszk anti-aging hatása valóban érvényesüljön, a csokoládé mellett az avokádóra is szükség van.
De miért is "házasítjuk" össze az avokádót az étcsokoládéval?
Mert az avokádó a karotinoidok színtiszta forrása, mint az alfa-karotin, béta-karotin, béta cryptoxanthin, zeaxantin, és lutein. Jelenlétük csökkenti azokat a károkat, amit a környezeti hatások okoznak arcunkon, és jelentősen gátolják az öregedés első számú látható jeleit, a ráncokat.
Lehet nem tudtad, de az avokádó C-vitamint is tartalmaz, ami a bőr számára azért a legfontosabb, mert C-vitaminra van szükség az elasztin és kollagén létrehozásához a szervezetnek, és mint tudjuk ezek a bőrsejtekhez kötődve alkotják annak szerkezetét, megtartják feszességét, keménységét.
Kutatások kimutatták, hogy az E-vitamin csökkenti az UV-sugárzás káros hatásait, emellett segít megelőzni a szabadgyökök okozta sejtroncsolást, ami a bőrsejtek esetében öregedéshez vezet, az avokádó pedig az egyik természetes E-vitamin forrásunk.
Meglepő, de az avokádónak hidratáló hatása van, mégpedig a benne található omega-9 zsírsavak miatt, amelyek bőrsejtek egészségének megtartásában segédkeznek, sérülés (gyulladás) esetén gyorsítják a gyógyulást.
Összesen 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, de nem sorolom fel mindet, mert tudom, hogy ezek után csak az arcmaszk receptje érdekel, hogy minél hamarabb kipróbáld!
A recept:
- 1/2 fél csésze liofilizált szamár tejport ( kb. 3 adagoló kanál) 100 ml meleg (37 fokos) vízben fel kell oldani
- 1 érett avokádó (mag nélkül)
- 3 evőkanál nyers kakaópor (mivel a kakaóporral könnyebb dolgozni, mint az olvasztott étcsokoládéval)
- 1 teáskanál matcha zöld tea
A hozzávalókat turmixoljuk össze 7-es fokozaton 20-30 másodpercig, úgy, hogy a sebességeket fokozatosan emeljük, amíg sűrű, kenhető állagú nem lesz. A megtisztított arcra egyenletesen felkenjük és 20 percig rajta hagyjuk, eközben engedjük el magunkat, lazítsunk, lélegezzünk mélyeket, hagyjuk, hogy a természetes összetevők "dolgozzanak" bőrünkön.
De mi történik akkor, ha anti-aging hatás helyett inkább desszertként hasznosítanád?
Csak tedd 30 percre a hűtőbe, majd lazítva, mélyeket lélegezve élvezd az ízeket! :)
Melyiket fogod kipróbálni?