Szamártejes kozmetikumok

Szépség elixír mindenkinek

Mitől olyan értékes a szamártej?

2015. november 15. 09:04 - goccedilatte

Az ember azt gondolná, hogy az állati eredetű tejek között különösen nagy különbség nincs. Magyarországon leginkább a tehéntejhez vagyunk szokva, és egészen meglepődünk, ha a kecske vagy szamártej kerül szóba, mondván ugyan mi különbség van a kettő között?

Pedig van, nem is kevés! Az, hogy a szamártej jóval drágább, mint a tehéntej az nem magának a forrásnak az egzotikumából ered, hanem abból, hogy mennyi mindenben több a tehéntejnél.

Természetesen ennek a megállapításához a tudomány is hozzájárult, így kutatások alapján jelenthetjük ki, hogy miért van például Olaszországban óriási piaca a szamártejnek, míg az Egyesült Államokban nem, vagy alig lehet kapni.

szamar.jpg

Az olaszországi Unersity of Naples egyetemen tesztelték rágcsálókon a tehén -és a szamártejet is. Egyértelműen megállapítást nyert, hogy a szamártej jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a tehéntej, omega 3 zsírsav tartalma pedig óvja a szívet, mivel ez az összetevő a koleszterin szint csökkentését nagyban segíti.

A szamártej alacsony triglicerid tartalmú, ami ugye a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, az alacsony neutrális zsírsavak miatt pedig kevesebb stressz éri az anyagcsere-rendszerünket. Míg a magas triglicerid tartalmú ételek folyamatos fogyasztása érszűkülethez vezethet, ami akár a szívroham vagy a stroke kockázatát is magában hordozza.

milk.jpg

A teszt eredményei során arra is fény derült, hogy a szamártej nagyon hasonlít az "emberi tejhez", így anyatej pótlására is alkalmas, vagy fel lehet használni mindazon gyerekek számára, akik allergiásak a tehéntejre, mivel kazein tartalma alacsony.

A magas kálcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzősét is elősegíti, védi és erősíti az immunrendszert, emellett gyógyítja a különféle bőrproblémákat, így kozmetikumként is csodaszerként tekinthetünk rá.

A szamártej a fogyókúrázók, diétázók számára is újszerű megoldás, ugyanis a tehéntejnél sokkal zsírszegényebb, ám tápértékeiben magasabb, összetevői pedig a test energiagyárait, a mitokondriumokat stimulálják.

biomilkey_conf.png

Márpedig leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy minél több energiát termel a testünk, ezzel párhuzamosan megnő a kalóriaigénye is, tehát bonyolult kémiai folyamatokon keresztül, de megindul a fogyás.

Bármennyire is vonzó a szamártejet nem lehet a polcról dobozos formában levenni, és megvásárolni, de liofilizált tejpor formájában már lehetőség van a megrendelésére. A folyamat során a szamártejet friss fejés után fagyasztva szárítják, így tejpor formájában tartóssága és tápértékei hosszú ideig megmaradnak!

Milyen formában próbálnád ki? Frissen fejt tejként vagy inkább tejporként?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamartejes.blog.hu/api/trackback/id/tr478079468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása